Rólunk

innováció & fenntarthatóság

BSF AGRO Hungary Kft.

BSF agro_lárvák
bsf agro-légy

tevékenységünk

Hasznosítjuk a fekete katonalégyben rejlő természetes potenciált, növényi alapú élelmiszeripari melléktermékből kiváló minőségű tápanyagokat állítunk elő.

A fekete katonalégy

Ez az „újrahaszosítás” a mi hozzájárulásunk a fenntartható és modern mezőgazdasághoz! Erőforrás-takarékos, fenntartható és regionális!

Hogy mi is ez?
Miért különleges?
Miért jó a környezetnek?
Miért hasznos?

Eddigi legismeretebb fehérje források: szója és a halliszt, de
egyre nő az igény a gazdasági állatok takarmányozásában az alternatív fehérjeforrások felhasználása iránt.

Ezek közül a leggyakrabban bogarak, hernyók, hangyák, méhek, darazsak és termeszek fogyaszthatók, szinte bármelyik fejlődési szakaszukban. Gyorsan szaporíthatók, szinte kimeríthetetlen fehérjeforrásként szolgálhatnak. A szója önmagában nem jelenthet megoldást a Nemzeti Fehérjeprogramra, fontos lenne olyan alternatívákra is koncentrálni, mint a kukorica melléktermékei, vagy akár a rovarfehérje, amely több százezer tonna színtiszta fehérje előállítására adna lehetőséget évente. A Nemzeti Fehérjeprogram sikeréhez elengedhetetlen, hogy a Magyarországon termesztett GMO-mentes szója ne hagyja el az országot, és itt kerüljön felhasználásra, a szakemberek szerint ugyanis néhány év múlva komoly problémát jelenthet majd a fehérjehiány az egész világon – hangzott el a siófoki Agrárszektor Konferencián.(2018) Nem csak Magyarországra, de egész Európára jellemző, hogy behozatalra szorul a fehérjetakarmányokból, elsősorban a szójából.

Európában ugyanis mindössze 10 százalékos az önellátottság a fehérjetakarmányokból. A fekete katonalegyek lárvái helyettesíthetik az állatoknak szánt halhúst, és ezzel megvédhetik az óceánokat a túlhalászattól. Ugyancsak helyettesíthetik az állatok táplálásában nagy mennyiségben használt szóját, ami az esőerdők számára lehet jó hír. A rovaroknak az élelmiszerhulladék megsemmisítésében is kiemelt szerep juthat. Mindenféle emberi és ipari szerves hulladék megemésztésére képesek anélkül, hogy sok üvegház-hatású gázt termelnének.10 kg légypetéből kikelt lárva kb. 100 tonna élelmiszer-hulladékot fogyaszt el 15 nap alatt”, a rovarokból később 15 tonna magas fehérjetartalmú állati takarmányt készítenek, a lárvák trágyája pedig kiváló talajjavítóként alkalmazható.
A Queensland Egyetem szakemberei megállapították, hogy a rovarnak magasabb a cinktartalma, mint a húsé, több benne a kalcium, mint a tejben, ráadásul kevesebb, mint 5 ezer négyzetméteren tenyésztett lárva több fehérjét tartalmaz, mint 12 millió négyzetméteren nevelt szarvasmarha vagy 520 ezer négyzetméternyi szója.

Legyen a táplálékrendszer egyensúlyban a természettel"

- BSF AGRO Hungary Kft.

Hogyan tevődik össze?
a fekete katonalégy és Lárvája

A fekete katonalégy olyan légy, amely néhány egyedi tulajdonsággal rendelkezik. A Földön élő több, mint egymillió rovarfajból nagyjából 2000 ehetőt tartanak nyilván. Mind közül az egyik legérdekesebb a Fekete katonalégy (Hermetia illucens), ami egy egyenlítői éghajlaton őshonos, gyors fejlődésű, tiszavirág életű, nem invazív, más fehérjeforrásoknál lényegesen alacsonyabb ökológiai lábnyommal rendelkező faj.
44%-os nyersfehérje tartalommal, rendkívül jó esszenciális aminosav összetétellel, és alacsony kitin tartalommal rendelkezik, hasznosságát pedig fokozza, hogy a lárva fejlődése során szinte bármilyen szerves hulladékot képes magas minőségű fehérjévé konvertálni, így alkotva meg az organikus hulladék újrahasznosításának fenntartható modelljét.
A fekete katonalégy lárvája számos módon feldolgozható, és kiváló fehérjeforrás lehet baromfi, hal és házi kedvenceink számára.

 

É

értékteremtő

Helyettesítik az állatok táplálásában nagy mennyiségben használt szóját, ami az esőerdők számára lehet jó hír.

K

KÖRNYEZETTUDATOS

A rovaroknak az élelmiszerhulladék megsemmisítésében is kiemelt szerep juthat.

M

MEGÚJULÓ

Növényi alapú élelmiszeripari melléktermékből kiváló minőségű tápanyagokat állítunk elő.

Menedzsment

Udvardy Olivér​

GENERAL MANAGER

BSF Agro Hungary Kft.
2073 Tök Újmajor Hrsz 074/3
+36 20 250 80 30
oliver@bsfagro.hu

Dr. Ilcsik Róbert

FINANCIAL ADVISOR

BSF Agro Hungary Kft.
2073 Tök Újmajor Hrsz 074/3
+36205803332
robert@bsfagro.hu

Nádasdi Anikó

MANAGING DIRECTOR

BSF Agro Hungary Kft.
2073 Tök Újmajor Hrsz 074/3
+36 20 489 70 46
aniko@bsfagro.hu

Rolly Levente

SALES MANAGER

BSF Agro Hungary Kft.
2073 Tök Újmajor Hrsz 074/3
+36703915882
levente@bsfagro.hu

Partnereink akikkel szoros kapcsolatot ápolunk....

Scroll to Top